HELP, mijn hond heeft stress!

HELP, mijn hond heeft stress!

Heeft jouw hond last van stress? Er samen over praten is helaas niet mogelijk. Daarom moet je als baasje altijd alert zijn op het gedrag van je hond, want de signalen zijn er vaak wel. De grote vraag is dan natuurlijk: hoe kan je hond vervolgens ontstressen? In dit artikel lees je wat je kan doen om hem hierbij te helpen. 

1. Kauwen ontspant

Een hond maak je blij met een bot. Het is een stereotype en het klinkt zo simpel, maar het is helemaal waar. De reden is dat er tijdens het kauwen een gelukshormoon vrijkomt waardoor je hond stressvolle situaties beter kan verwerken. Het te kauwen object mag natuurlijk ook iets anders dan een bot zijn. Een bot kan namelijk splinteren en dat kan gevaarlijk zijn. Daarom geven veel baasjes de voorkeur aan kauwsticks, gedroogde runder- of varkenshuid of een kauwsnack van olijfhout.

2. Wandelen vermindert stress bij je hond

Een hond die zijn energie niet kwijt kan wordt ongelukkig en dat roept stress op. Regelmatig met je viervoeter gaan wandelen is een goede manier om het stressniveau naar beneden te krijgen. Want ook door te bewegen maakt je hond een gelukshormoon aan dat stress helpt verminderen. Ook kan hij tijdens een wandeling natuurlijk hondengedrag vertonen. Lekker snuffelen, zijn territorium afbakenen en socializen met andere honden. 

Wanneer je zelf geen tijd hebt om je hond uit te laten kun je dit natuurlijk ook door een ander laten doen. Zoals door kinderen in de buurt een zakcentje te laten bijverdienen of door het inhuren van een professionele hondenuitlaatservice.

3. Spelen of puzzelen verbetert de mentale gezondheid

Naast de fysieke gezondheid, speelt ook de mentale gezondheid van je hond een rol in hoe goed hij met stress kan omgaan. Wanneer je merkt dat hij gestrest is, kun je even met hem spelen om de aandacht van de stress af te leiden. Vermoed je dat je hond zich verveelt? Geef hem dan een leuke hondenpuzzel als mentale uitdaging. Deze stimuleren de zintuigen van je hond en jullie onderlinge band wordt sterker want een hondenpuzzel speel je samen.

Zorg goed voor je hond

Stress hoort bij het leven, maar mag nooit te lang duren. Wees daarom scherp op stresssignalen bij je hond en probeer de bovenstaande tips uit. Maar ga bij twijfel altijd naar de dierenarts!

Misschien ook interessant: Wat is de beste hondenverzekering?