De stappen als je een kip neemt

Groot kippenhok

Als u op een boerderij woont en  van plan bent kippen te houden in een groot kippenhok hoef je je weinig zorgen te maken. Er gebeurt namelijk heel weinig als het gaat om regelingen. Woon je in een woonwijk van de stad, dan gelden er vaak wel regels. Dit verschilt dan ook echt van gemeente tot gemeente. Er zijn gebieden waar kippen niet zijn toegestaan. Daarnaast gelden er regels voor de maximum hoeveelheid kippen die je mag hebben. Check de regelgeving van je gemeente op dit gebied voordat je een kip neemt. Zo weet je zeker dat er geen verrassingen op je wachten staan.

Welk type kippenras neem jij?

Heb je een stads vergunning voor het bouwen van een groot kippenhok gekregen? Dan is het nu tijd om een ​​kippenras te kiezen. Het hangt af van het doel dat je voor de kip hebt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor decoratieve kippen. Een van de mooiste rassen is de Brahma, die een prachtige vacht en een mooie houding heeft. Als de variatie tussen die kippen die je wilt hebben iets groter is, kijk dan zeker goed naar de grootte van je tuin. Grote kippen in een klein hok zijn geen vriendelijke dieren. Als je kippen voor de eieren wilt, is een leghen de perfecte keuze. Deze hen leeft goed in een gemiddelde tuin en legt ongeveer 5 eieren per week. Houd er rekening mee dat kippen in de winter geen eieren leggen. Als je een kleine tuin hebt en toch kippen wilt, kun je beter een krielkip kiezen. Dit is een kleiner ras dan de standaard leghen.

Groot kippenhok

De leefruimte in een groot kippenhok

Het is tijd om een ​​geschikte plaats te vinden voor je kippenhok. Ook hier is het kippenras een bepalende factor. Elk ras heeft zijn eigen voorkeuren met betrekking tot de leefomgeving. Er zijn kippen die de hele dag buiten zijn en daarom maar een kleine rustplaats nodig hebben. Er zijn ook kippen die het liefst binnen zitten. Zij hebben natuurlijk een grotere leefruimte nodig. Qua afmetingen moet je denken aan zo’n drie vierkante meter per kip. Naast de afmetingen moet er ook rekening mee worden gehouden dat elk hok zon en schaduw moet hebben. Zo zorg je ervoor dat je kippen gelukkig blijven!