Dit zijn de verschillen tussen hondenvoeren

Het voeden van je hond is van groot belang, omdat het bijdraagt aan de gezondheid van je huisdier. Net zoals als ons hebben honden voedsel nodig om hun benodigde stoffen te krijgen die hen helpen bij hun groei. Zonder hun ‘brandstof’ kunnen honden namelijk niet door de dag heen en worden ze ook niet sterker en groter. Tegenwoordig zijn er veel soorten hondenvoeren op de markt, waardoor het lastig kan zijn om een keuze te maken. Welke soorten hondenvoeren zijn er? Wij vertellen hier meer over in dit blog.

Een nieuwe fase in het leven, een nieuw soort eten

Als baby at je zelf speciale fruit- en groentehapjes uit blik, wat je als volwassen echt helemaal niet meer eet. Dit is ook te vergelijken met het voedingspatroon van je hond: zij hebben ook andere soorten eetbehoeftes bij verschillende fases in hun leven. Puppy’s hebben bijvoorbeeld voeding nodig die hen helpt bij hun fysieke ontwikkeling en voor deze reden bevat hun hills hondenvoer veel meer eiwitten en energie.

Daarnaast kan ook de voeding per ras verschillen. Als je bijvoorbeeld een hondje hebt van een groot ras, zul je hem vaak een speciale voeding geven die minder calcium en energie bevat. Als je hem namelijk voeding geeft die wel veel van deze stoffen bevat, dan zal hij te sterk groeien, waardoor er misschien gewrichtsproblemen kunnen ontstaan. Dat wil je uiteraard niet!

Voeding voor volwassenen

In het algemeen hebben volwassen honden vaak dezelfde voedingsbehoeften, ongeacht hun ras. Bij het hondenvoer bestellen hoef je dus niet per se naar de merken te kijken die gemaakt zijn voor specifieke rassen. Voeding voor volwassen honden hebben minder calorieën, meer vezels en minder fosfor en zout. Dit zorgt ervoor dat honden niet snel overgewicht raken of last krijgen van constipaties en nierklachten.

Soorten hondenvoer

Honden zijn carnivoren. Dit houdt in dat hun voedsel hoofdzakelijk uit vlees en vis (kip, eend, rund, lam, paard, makreel, haring etc.) bestaat. Daarnaast bevat hun voeding ook vaak nog groenten, fruit en eieren. Hondenvoer moet in ieder geval eiwitten, koolhydraten, vitamines, vetten, mineralen en water bevatten. Hondenvoer is te verkrijgen in verschillende soorten: hondenbrokjes, blikvoer, rauw en vers vlees of ingevroren voedsel.

Hondenbrokken is een droog soort hondenvoer en er zijn zowel krokante als geperste blokjes. Krokante hondenbrokjes zijn makkelijk te verteren, terwijl geperste blokken niet al te zwaar in de maag van de hond liggen. De laatste soort is dus ideaal voor een hond die erg actief is!

Hondenvoer in blik is een natte vorm van hondenvoeding. Bij deze soort is het vooral belangrijk dat je goed checkt of het vlees bevat en eventueel groenten. Check ook of er geen soja, suiker en zetmeel in het blikvoer zit, want dit is schadelijk voor de hond. Als je hond geen fan is van brokjes, dan kan het helpen om een beetje blikvoer te mixen. Vaak vinden ze dat wel lekkerder.

Rauw en vers vlees wordt ook steeds vaker gegeven aan honden, omdat het natuurlijk is. Echter is het niet bewezen of vers vlees daadwerkelijk beter is voor de hond. Voor ingevroren voedsel is het vooral kenmerkend dat het niet goedkoop is. Voor de rest zou het dezelfde voordelen hebben van vers vlees.