Het verschil tussen kattenvoer en hondenvoer

Eigenlijk spreekt het wel voor zich, maar het is niet verrassend als je je afvraagt of er grote verschillen zijn tussen hondenvoeren en kattenvoeren. Dit is zeker wanneer je in bezit bent van een hond en een kat als huisdieren: waarom kunnen ze namelijk niet hetzelfde voedsel eten? Ze zijn toch allebei carnivoren, met trekjes van een omnivoor? Toch zijn deze niet als uitwisselbaar als je denkt. Niets voor niets verkopen verschillende dierenwinkels zoals Pets Place verschillende soorten voedingen voor de viervoeters. Wij leggen je meer uit over de verschillen tussen hondenvoer en kattenvoer in dit blog.

Het grootste verschil: de samenstelling

Hoewel honden en katten beide gek zijn op vlees en ook zo hun portie groenten en koolhydraten nodig hebben, is het wel zo dat ze allebei verschillende voedingsstoffen nodig hebben om te kunnen groeien en overleven. Het grootste verschil tussen de twee viervoeters is dat de voeding van katten erg afhankelijk zijn van vlees. Katten zijn echte vleeseters in vergelijking met honden. Hoewel honden ook echt grote carnivoren zijn, kan het wel eens zo zijn dat ze overweg kunnen met relatief weinig of geen vlees. Hierin zijn honden dus veel flexibeler. Voor deze reden bevat hondenvoer ook relatief minder vlees dan in kattenvoer. Deze hoeveelheden verschillen echter wel tussen bepaalde merken van dierenvoer.

Een ander verschil is dat katten minder plantaardig voedsel nodig hebben dan honden. Net zoals honden ook best kunnen leven zonder vlees, kunnen katten ook zelfs zonder plantaardige voeding overleven. Het is wel echter zo dat een klein beetje hiervan goed kan zijn voor hun spijsvertering. Hiernaast zijn er ook een aantal voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor katten, zoals taurine, arachidonzuur en vitamine A. Dit is anders dan bij honden, want honden kunnen zelf deze vitamine aanmaken. In kort: de verschillen tussen de voeding van een hond en een kat ligt dus vooral in de samenstelling van specifieke ingrediënten die een van de twee nodig heeft.

Kan het kwaad om mijn hond kattenvoer te geven en andersom?

Je zal denken: tja, de een heeft bepaalde ingrediënten harder nodig dan de ander en kan zelfs zonder bepaalde voedingsstoffen. Kan het dan geen kwaad om mijn hond kattenvoer te geven of mijn kat hondenvoer? We adviseren dat je dit beter niet doet. Zoals benoemd, heeft elke viervoeter weer net een beetje meer van een bepaalde voedingsstof nodig dan de ander. Het kan gewoon dodelijk zijn om je hond kattenvoer te geven of je kat hondenvoer! Zodra je dit doet, kan het gewoon zijn dat je kat bepaalde stoffen mist, waardoor het schadelijk kan zijn voor zijn fysieke en mentale gezondheid. Voor katten is het vooral extreem belangrijk dat je hen de juiste voeding geeft, omdat ze zelf bepaalde stoffen niet kunnen aanmaken. Voor honden is het misschien een relatief minder groot probleem, maar je moet het niet opzettelijk doen. Niets voor niets zijn er speciale voedingsstoffen ontworpen voor deze dieren, dus het is verstandiger als je gewoon de juiste voeding voor het beestje koopt. Kijk ook altijd in welke levensfase ze zitten, want als ze jong zijn, zal hun voeding meer eiwitten moeten hebben. Dit helpt hen bij het groeien en ontwikkelen.