Je hond echt gelukkig maken? Wij hebben een paar tips voor je

Hond

Wie wil zijn eigen hond niet graag dolgelukkig maken? Juist, elk baasje wil natuurlijk dat zijn of haar hond zo gelukkig is als het maar kan. Dit zorgt er nog wel eens voor dat we onze hond wat extra eten geven, maar dat leidt er juist toe dat we een hond krijgen die veel gaat schooien. Niet slim dus. Wat zorgt er dan wel voor dat we een gelukkige hond krijgen, zonder gedragsproblemen of andere problemen? Wij zetten een aantal tips op een rij die wij hebben.

Honden mand

Haal het maximale uit het uitlaten van je hond

Het uitlaten van de hond is voor veel mensen iets wat ‘even snel’ moet gebeuren. Je hond heeft een plasje en een hoopje gedaan? “Dan gaan we maar weer snel naar binnen om verder te gaan met waar we mee bezig waren.” Dit wordt vaak op deze manier gedaan door baasjes, maar het is veel beter voor je hond om dit niet te overhaasten. Dit is voor je hond namelijk de kans om zijn of haar energie kwijt te kunnen, frisse lucht te krijgen en even lekker te snuffelen. Maar er zijn nog meer dingen belangrijk tijdens het uitlaten van je hond. Deze sommen we hieronder op.

  • Laat je hond jou volgen in plaats van dat jij je hond volgt. Op deze manier wordt de kans kleiner dat je hond gedragsproblemen ontwikkeld.
  • Maak er een leerzame tijd van voor je hond en een sessie waarbij jullie samen bezig zijn. Naast dat je hond jou moet volgen is het ook goed dat je jouw hond tijdens het uitlaten een paar commando’s laat doen.
  • Neem niet altijd dezelfde ronde, maar wissel dit af. Je hond zal anders op een gegeven moment wennen aan de ronde die wordt afgelegd en het als zijn eigen terrein beschouwen. Dit kan ervoor zorgen dat je hond vijandig wordt tegen andere honden die zich op de route begeven.

Geef je hond zijn eigen plek

We denken er soms niet over na, maar voor een hond is het ontzettend belangrijk om een eigen echte veilige plek te hebben. Soms lijkt het namelijk dat het voor een hond niet zoveel uit zal maken of die in de ene hoek van de kamer ligt en de plek later eens wordt verschoven. Toch is het voor een hond beter om duidelijk te weten wat zijn of haar plek is.

Dit zorgt ervoor dat die een plek heeft om tot zichzelf en tot rust te komen, wat weer zorgt voor een rustigere en blijere hond. Daarnaast weet je hond duidelijk wat zijn of haar plek is wanneer jullie aan het eten zijn of wanneer er visite is en zal je hond dus ook eerder rustig op de plek gaan liggen. Tot slot zal je hond er beter van slapen wat ook weer onmisbaar is een blije en gelukkige hond.

Je wilt natuurlijk wel een plek voor je hond hebben waar je zelf blij van wordt en waar je hond ook blij van wordt. Zoek bijvoorbeeld via deze site naar een hondenmand waar je helemaal zeker van bent en waar je nog een lange tijd van kunt genieten.

Scruffs Hondenmand

Behandel een hond ook als een hond

Je houdt veel van je hond en wilt hem of haar graag alle aandacht geven. We zijn dan ook al snel geneigd om een hond helemaal te vertroetelen en te vermenselijken. Maar dat kan negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je hond.

Het kan er namelijk voor zorgen dat je hond angst krijgt om verlaten te worden, wat ervoor kan zorgen dat er gedragsproblemen ontstaan. Ook kan het zijn dat je hond sneller vijandig wordt tegen andere honden. Dit doet een hond al snel omdat die op deze manier probeert te beschermen wat die heeft. Het beste is om natuurlijk goed en lief te zijn voor je hond, maar je hond wel te behandelen als een hond.

Let goed op hoe je communiceert naar je hond, ook indirect

We communiceren op veel verschillende manieren naar honden. Wie zijn hond elke dag eten geeft, naar buiten laat en een paar keer goed knuffelt, geeft ondertussen nog veel meer indirecte communicatie aan de hond.

Wanneer jij continu gestresst bent dan zal je hond dit ondertussen ook waarnemen. Dit geldt ook voor wanneer je vaak onverwacht gek doet of juist heel rustig en ontspannen bent. Een hond is continu aan het observeren en let op wat er in zijn omgeving gebeurd. Heeft je hond gedragsproblemen of is hij gewoon erg onrustig? Probeer dan ook eens goed te kijken naar de signalen die jij uitstraalt.